Odgajanje bebe – ravnoteža između discipline i ljubavi

Mislim da se malo tko ne bi složio da jedna od bitnih stvari u njezi beba dolazi u obliku ljubavi. Osim očite potrebe za opstankom za preživljavanje, ljubav je na vrhu bebinih potreba, a to se nastavlja kroz djetinjstvo do tinejdžerskih godina. Većina tinejdžera to ne bi priznala; većina male djece muči se to izraziti; a bebe to ne mogu izraziti. Ali djeci bilo koje dobi je potrebna ljubav. Još nešto što je potrebno tijekom djetetova odgoja je disciplina; razumna razina discipline od koje će dijete imati koristi tijekom svog odraslog života. Čini se da primjena discipline postaje sve teža kako dijete stari, izravno proporcionalno djetetovoj sposobnosti da se asertivno izražava. U stvarnosti, međutim, primjena discipline na bebu može biti jednako teška, jer je to mnogo suptilniji i manje očiti proces. Tinejdžer koji ignorira vaš policijski sat u 22 sata je eklatantan disciplinski problem. Nekima, plakanje jednogodišnje bebe jer ih odvode od igračaka da se okupaju i odu u krevet, nije ni disciplina, a možda i ne razmišljaju o tome. Vole bebu, žele da bude sretna i, unatoč tome što znaju da beba treba spavati, sažalijevaju se i vraćaju je s igračkama.

Treba li bebi disciplina?

Disciplina s djetetom obično se odnosi na testiranje granica; granice onoga što smiju i što ne smiju. Ako im se ne sviđa odgovor, protestiraju i ponovno testiraju; i opet. Ako granica koju pokušavaju probiti lako popušta, to ih potiče da se vrate i učine to ponovno. Ako se granica drži čvrsto, uz dosljedan roditelj koji je mirno nepopustljiv, tada će beba ili dojenče odustati…..na kraju. Strpljenje i dosljednost su od vitalnog značaja za disciplinu, inače će beba postati zbunjena; neće naučiti što je prihvatljivo, a što nije, ako jednog dana popustite u njihovim protestima, a drugog dana ne. U gornjem primjeru, beba je uspješno upotrijebila suze kako bi se izborila s boljom prosudbom roditelja. Vrijeme kupanja i spavanja je odgođeno, s dvostrukim rezultatom. Prvo, neće spavati u vrijeme koje je za nju najbolje, a postat će zeznuta i preumorna, te će zaplakati još glasnije pri sljedećem pokušaju da je stavite u krevet. Drugo, njezin uspjeh u sprječavanju kupanja će je ojačati za sljedeći put; naučila je da će vikanjem doći na svoj način. Prije otprilike deset godina, dok sam još živjela u Ujedinjenom Kraljevstvu, postojala je studija o tinejdžerima, kako bi se otkrilo što im je najpotrebnije da bi svoj život učinili sretnijim i boljim. Više od polovice je reklo da stvarno želi više discipline; da, tražio. Dopušteno je da disciplina nestane u nekim zapadnim društvima, što je rezultiralo time da su tinejdžeri osjetili da u njihovim životima nema potrebne discipline. No, nema potrebe dopustiti da vaša beba postane samo još jedna u statistici nedisciplinirane djece. Treba li bebi disciplina? Po mom mišljenju, a na temelju vlastitog iskustva, odgovor je odlučno da.

Mogu li se ljubav i disciplina miješati?

Iz perspektive roditelja drugi put, rekao bih da se ljubav i disciplina ne samo miješaju, već su međusobno bitni. Radeći od kuće, dvije godine sam mogao promatrati našu kćerkicu. Također sam cijelo vrijeme ovdje kako bih primijenio disciplinu i pružio hrpu ljubavi, privrženosti i maženja. Smatram da ljubav nije samo neophodna za sretnu bebu, ona je i najmoćnije oružje roditelja kada je u pitanju disciplina. Kako je to moguće? Prijetnjom da ćete povući svoju ljubav ako je beba nestašna? Ne, uopće nema potrebe za prijetnjama. Bebi treba ljubav i obožavaju svoje roditelje. Vi ste, u glavnom, njihov život. Budući da prepoznaju da niste sretni kada učine nešto pogrešno, ono što će ih na kraju disciplinirati je njihova duboka želja da budete sretni s njima, da ih pohvalite i da im pokažete svoju ljubav. Ako bebina nestašnost ugrozi njihov idealan svijet, promatrajući negativan učinak na vas, beba će naučiti usmjeravati stvari natrag na put u kojem ste s njima zadovoljni, ponovno ih pohvaliti i pokazati svoju ljubav. Neće samo reći da im je žao, oni će to i misliti, jer uistinu jesu. U toj mjeri, disciplina postaje samodisciplina od strane bebe ako ima dovoljno ljubavi u domu da ih natjera da čezne za tom ljubavlju više od bilo čega drugog. Ne kažem da je discipliniranje bilo koje bebe lako, ali uz dovoljno ljubavi to može biti relativno gladak proces ako vidite stvari iz bebine točke gledišta i shvatite da vam beba, duboko u sebi, želi ugoditi više od svega drugog.

Objavljeno dana