Liječnici su otkrili koje je najštetnije, a koje najkorisnije ulje za prženje

Kuhanje s određenim biljnim uljem može biti opasnije od kuhanja sa zasićenim masnoćama. Neke kulinarske navike imaju izravan utjecaj na osjetljivost ljudi na rak.

Postoje znanstveni dokazi da četiri vrste biljnih ulja koje se koriste u kuhanju ispuštaju otrovne kemikalije koje uzrokuju ozbiljne bolesti.

Najštetnije i najkorisnije ulje

Neki od spojeva koji se oslobađaju iz ova četiri biljna ulja mogu biti toksični za tijelo. Zbog toga se ovo ulje ne smije koristiti za prženje hrane. Radi se o kukuruznom, suncokretovom, palminom i sojinom ulju, koje zagrijavanjem počinje ispuštati kemikalije poznati kao aldehidi, rekli su stručnjaci.

Konkretno, studija istraživača sa Sveučilišta pokazala je da jela pržena u biljnim uljima sadrže 200 puta više aldehida od dnevne doze koju preporučuje WHO. Stručnjaci vjeruju da se te tvari oksidiraju u tijelu i stvaraju spojeve koji mogu potaknuti rast i opstanak stanica raka. No, suncokretovo ulje je otpornije na prženje i može se zagrijati na više temperature.

No, ne smije se zagrijavati do dimljenja, jer obiluje višestruko nezasićenim mastima, koje se na visokim temperaturama razgrađuju do aldehida. Istraživači primjećuju da tijekom prženja maslinovo ulje, mast i maslac stvaraju mnogo manje količine aldehida.

Stručnjaci ih identificiraju kao najkorisnije masti za prženje. Osim toga, savjetuju da se ulje koje je već korišteno za prženje ne koristi ponovno. Dostupni dokazi sugeriraju da u ovom slučaju postaje potencijalni kancerogen, povećavajući vjerojatnost raka debelog crijeva.

Važno: članak je samo u informativne svrhe i ne može zamijeniti konzultacije sa stručnjakom!

Objavljeno dana