Problem hiperaktivnosti i rastresenosti kod djece

Prvo razjasnimo što je zapravo hiperaktivnost?

Jednostavnim rječnikom rečeno radi se o poremećaju u ponašanju djeteta koji se javlja u vidu hiperaktivnosti i kretanja na određen način, a uz to dolazi do gubitka pažnje i izrazite impulzivnosti u ponašanju djeteta.

Zbog ovakvog ponašanja dijete postaje veliki teret za roditelje, a otac ili majka se prema njemu mogu grubo ponašati, njegovu aktivnost, impulzivnost i pretjerano kretanje mogu smatrati nekom vrstom nepristojnosti.

Simptomi hiperaktivnosti kod djece:

Dijete je vrlo pokretljivo i ne može ostati mirno sjediti ili stajati na jednom mjestu. Dijete nema mogućnost klasičnog sjedenja, dok sjedi zapravo se izuzetno puno se kreće, migolji, pomiče različite dijelove tijela, kao što su ruke, noge, glava i tako dalje.

Javlja se impulzivnost u postupcima, pa vam se čini da ne razmišlja prije nego što nešto učini, već brzo žuri da što prije učini određenu radnju. Ima nešto što mu odvlači pažnju, dok uči ili piše domaću zadaću, isprva je pažljiv, a zatim mu izuzetno brzo dosadi i izgubi fokus.

Dijete je nervozno i vrlo često agresivno. Često misli da je vrlo pametan, kao u dobu puberteta, ne želi nikoga slušati osim samoga sebe.

Uzroci hiperaktivnosti:

Nekoliko je razloga koji se mogu preklapati i uzrokovati hiperaktivnost i poremećaj hiperaktivnosti kod djece.
Genetski uzroci: kao što je krvno srodstvo ili neke genetske bolesti poput krvnih ugrušaka, ili prisutnost nekih rođaka koji su imali porast emocionalnih poremećaja, a sve se to prenosi u obliku hiperaktivnosti i rastresenosti kod njihove djece.

Socijalni razlozi: kao što je majčina zlouporaba droga, alkohola ili konzumiranje cigareta.

Uzroci porođaja: Stanja kao što su prijevremeni ili kasni porođaj, otežani porođaj, pothranjenost i nedostatak kisika u prvim mjesecima djetetova života.

Funkcionalni razlozi: poput toga da dijete ima višak elektriciteta u mozgu ili bilo kakav poremećaj u kemiji mozga, ili veličina mozga može biti mala

Organski razlozi: kao što su ozljede koje se mogu dogoditi, trauma, pad na glavu, visoka temperatura ili meningitis.

Kako se nositi s djetetovom hiperaktivnošću i rastresenošću?

Stalno mijenjajte mjesto, jer time smanjujete mogućnost ometanja. Pružanje odmora i rekreacije s vremena na vrijeme. Smanjiti unos šećera kod djeteta, jer šećeri povećavaju motoričku aktivnost. Ne pritiskujte dijete da se ne pomakne ili prestane igrati npr. nogama i rukama, nego pokušajte privući pozornost da radi nešto drugo umjesto da ga potiskujete.

Izmiješajte aktivnosti, igre djetetu koje se puno kreće jer mu uvijek treba nešto što će ga zaokupiti i dati mu svu energiju. Tjelesno vježbanje i plivanje vrlo su korisni za dijete koje se puno kreće. Budite strpljivi s postupcima djeteta koje je vrlo pokretljivo i nemojte grubo postupati s njim, jer stvar nije u njegovim rukama, već se morate potruditi tražiti ono što ga veseli i zaokuplja.

Posegnite za Internetom, potražite zanimljive igračke, iznenadite dijete novom obućom ili odjećom.

Objavljeno dana