Operacija laserske korekcije oka

Operacija laserske korekcije oka nešto je o čemu sam razmišljao dugo, dugo vremena. Operacija laserske korekcije oka, ili “Lasik”, kako se zove, postoji već petnaest godina ili više. Osmišljen je za ispravljanje vida osobama koje pate od kratkovidnosti ili dalekovidnosti, kao i astigmatizma sve dok nije preozbiljan.

Krajnji cilj je, naravno, izbaciti naočale ili kontaktne leće. Nosim i jedno i drugo od svoje desete godine, i iako nije velika proba svakodnevno se nositi s njima, to je mala iritacija bez koje bih se čim prije riješila. Male stvari – dvije minute za stavljanje vaših kontakata ujutro, dvije minute za njihovo vađenje, nekoliko stotina dolara godišnje koje potrošite na naočale i tretman – sve se zbrajaju i čine operaciju laserske korekcije oka vrlo privlačnim postupkom .

Nekoliko mojih prijatelja imalo je operaciju laserske korekcije oka, a za jednu osobu svi su zadovoljni rezultatima. Jedan, novinar, bio je dalekovid i dao mu je zahvat prije deset godina. Uopće nije imao nikakvih komplikacija unatoč tome što je u industriji u kojoj neprestano bulji u ekrane s pozadinskim osvjetljenjem koje čak i ljudi s normalnim vidom naprežu. Druga prijateljica, koja je bila kratkovidna, također je imala operaciju laserske korekcije oka, a ona je strastveni čitatelj. Kao i moja prijateljica novinarka, nije imala nikakvih komplikacija i za nju je bilo bolje od pola desetljeća. Kao što sam rekao, to me tjera da razmislim o tome da sam obavim zahvat.

Povijest Lasika je kratka, kao što biste očekivali da se s obzirom na to koliko su oči osjetljive i grubost anestetika i kirurških instrumenata prije posljednjih nekoliko desetljeća. Prvi patent za LASIK, na primjer, odobren je tek 1989. Nazvan je “metodom za modificiranje zakrivljenosti rožnice”, a to je i danas njegova bitna definicija.

Postoperativna njega je prilično jednostavna i jasna. Naređeno vam je da spavate mnogo više nego inače; vjerojatnije je da će vaše oči zdravo i brzo zacijeliti ako ih ne naprežete previše korištenja i previše svjetla. Također vam je naređeno da nosite zaštitne sunčane naočale nekoliko tjedana nakon toga kada ste budni, kako biste zaštitili mrežnicu i omogućili da režnjevi rožnice zacijele bez komplikacija. I naravno, potrebne su hidratantne kapi kako biste spriječili trljanje očiju.

Komplikacije laserske korekcije oka obično su rijetke, ali se događaju, kao što je slučaj sa svim vrstama operacija. Međutim, budući da su oči tako osjetljive, preporuča se zabilježiti svaku nelagodu ili neobične reakcije i upozoriti svog liječnika ako imate operaciju laserske korekcije oka.

Objavljeno dana