Dijeta bez laktoze

Zamislite da dovršite slasnu seriju kolačića s lijepom, velikom čašom mlijeka uz koju idete i kasnije tijekom dana počinjete se osjećati ne tako dobro iznutra. Boli vas želudac, osjećate se napuhnuto, možda vam je čak i mučnina i pitate se što se moglo dogoditi da se tako osjećate. Sve što ste učinili bilo je mlijeko i kolačiće, kao što uvijek imate s vremena na vrijeme. Kako bi tako dobra kombinacija mogla imati veze s tako užasnim osjećajem? Ali sljedećih nekoliko puta kada popijete malo mlijeka i kolačića i doživite iste negativne simptome, počinjete shvaćati da ovdje postoji obrazac. Onda imaš malo mlijeka i žitarica, i tu ti opet želudac, i shvatiš da je krivo mlijeko. Ali zašto sada, kada je prije bilo dobro piti mlijeko? U svakom slučaju, od ove točke morat ćete paziti na potrošnju laktaze.

Nažalost, intolerancija na laktozu napada mnoge ljude u odrasloj dobi. Mliječni proizvodi su puni laktoze, a naše tijelo iz nekog razloga prestaje proizvoditi laktazu, koja je potrebna za njezinu probavu. Ponekad je to zbog bolesti ili genetskog defekta, ali većinu vremena to je samo neugodan razvoj događaja. Neki istraživači misle da je to zato što nam je potrebno mlijeko kada smo mlađi, ali kada smo potpuno odrasli, ne trebamo ga toliko pa naša tijela gube sposobnost probave laktoze. To može biti, ali kultura također igra ulogu u netoleranciji na laktozu. Zemlje u kojima je konzumacija mliječnih proizvoda velik dio kulture imaju nižu stopu netolerancije na laktozu, dok zemlje koje imaju prehranu uglavnom bez laktoze imaju više stanovnika s intolerancijom na laktozu. Ipak, intolerancija na laktozu može se dogoditi osobama koje redovito uživaju u mliječnim proizvodima.

Dakle, dijeta bez laktoze mogla bi biti neophodna za osobe koje imaju netoleranciju na laktozu. Dijeta bez laktoze mogla bi isključiti mlijeko, sir, jogurt i, nažalost, sladoled, ali će varirati ovisno o pojedincu. U nekim slučajevima, dijeta bez laktoze može uključivati proizvode poput laktaznog mlijeka koje je lakše probaviti osobama koje ne podnose laktozu. Zapravo se možda nećete morati potpuno odreći mliječnih proizvoda ako je vaša netolerancija na laktozu manje izražena; umjesto toga možete ograničiti svoje mliječne porcije kako biste spriječili simptome. U svakom slučaju, život više neće biti isti bez redovitog uzimanja mliječnih proizvoda, ali čašu mlijeka vjerojatno nije vrijedna da provedete cijelu noć pateći od bolova u trbuhu.

Objavljeno dana