Fuži s tartufima Crni i bijeli tartufi tartuf naslov

Tartuf je iznimno cijenjena gljiva, vjeruje se da njena specifična aroma krije moćni afrodizijak te da čuva zdravlje i potiče dugovječnost. Tartufe su poznavali još stari Egipćani, Grci i Rimljani koji su ih nazivali "sinovima zemlje" ili "čudom prirode".

Restoran "Vrh" se nalazi u samom srcu tartufarskog kraja i u njemu možete guštirati u raznim specijalitetima s tartufima. U sezoni se tartufi dodaju gotovo svim jelima - izvanredan su začin fužima, rezancima, njokima, idu u fritadu i pristaju raznim mesnim jelima.

Tartuf je gljiva koja raste pod zemljom, kao gomolj. Neugledan je i nalikuje krumpiru. Tartufe traže posebno dresirani psi koji ih nanjuše i na velikoj udaljenosti pa kada ih nađu kopaju u zemlji i zaustave se kada otkriju gljivu. Dobro skriven u tamnom podzemlju teške, glinaste zemlje istarskog poluotoka, tartufa ima u cijeloj unutrašnjosti Istre, ali je vlažna motovunska šuma njegov najmiliji dom.

U Istri se mogu naći dvije vrste, crni i bijeli tartuf. Bijeli tartuf pripada među najkvalitetnije i najskuplje tartufe a ima jak i specifičan miris. Dozrijeva već u kolovozu i ima ga sve do kraja prosinca ili siječnja. Crni istarski tartuf pripada među visokokvalitetne crne tartufe koji su posebno cijenjeni u Francuskoj.

Malo mjesto u unutrašnjosti Istre, poznato kao istarski vidikovac jer se nalazi
na 397 m nadmorske
visine... više

Nalazi se na samom ulazu u mjesto Vrh i poznat je po izvornim istarskim specijalitetima... više

Čudesna domaća rakija koja se priprema od komovice, imele i triju vrsta trava. Originalni je recept star oko dvije tisuće godina... više

Gurmanski užitak u "Vrhu" upotpunjuju vrhunska vina i domaće rakije... više