Imela Boca biska biska naslov

Čudesna biska je domaća rakija koja se priprema od komovice, imele i triju vrsta trava. Originalni je recept star oko dvije tisuće godina i potječe iz doba Kelta koji su tada obitavali na ovim prostorima. Taj je recept pronađen zapisan na glagoljici, originalnom starom pismu, a od kada je zapis odgonetnut, u "Vrhu" upravo na taj način pripremaju svoju izvornu bisku.

Lišće i cvijet imele se najprije suše na suncu da bi se dobio koncentrat, zatim se on miješa s domaćom rakijom. Uz još nekoliko tajnih uputa ... U restoranu "Vrh" bisku možete kušati, a možete malo tog prastaroga eliksira i ponijeti sa sobom u originalnom pakiranju.

Biska je domaći naziv za imelu (Viscum album) čija su ljekovita svojstva poznata od davnina. Od keltskih druida, Grka i Rimljana pa do danas, imela je vrlo cijenjena. Dokazano je da opušta, djeluje protuupalno, regulira visoki krvni tlak te rad srca i bubrega, pomaže cirkulaciji i kod raznih drugih tegoba.

Zato dok u Vrhu ispijate tu moćnu i aromatičnu rakiju, možete doista reći da je to zbog zdravlja. Ne zaboravimo da je imela također simbol ljubavi. Ljubavi koju u Vrhu potiču topla biska i vilinski istarski krajolik.

Malo mjesto u unutrašnjosti Istre, poznato kao istarski vidikovac jer se nalazi
na 397 m nadmorske
visine... više

Nalazi se na samom ulazu u mjesto Vrh i poznat je po izvornim istarskim specijalitetima... više

Iznimno cijenjena gljiva, čija specifična aroma krije moćni afrodizijak te čuva zdravlje... više

Gurmanski užitak u "Vrhu" upotpunjuju vrhunska vina i domaće rakije... više